Welke videomeeting tool kies jij?

videomeeting Apr 02, 2020

Je team is overal en nergens, maar je wil toch ‘bij elkaar’ zijn. De oplossing: videobellen. Inmiddels zijn veel bedrijven op zoek naar tools om videomeetings te faciliteren. Om de werkzaamheden zo goed mogelijk ‘gewoon’ door te laten gaan, zónder naar kantoor te komen, vind je hier een lijstje met elf handige tools.

 

1. Whereby

Een echte aanrader: de tool Whereby. Hiermee kun je heel makkelijk gewoon in je browser (dus zonder programma) met je teamgenoten videobellen. Het grote voordeel is dat je nergens hoeft in te loggen of een account hoeft aan te maken. Het enige wat je moet doen, is je naam invullen.

Met de gratis versie kun je één meeting room opzetten en vier collega’s uitnodigen om te vergaderen. Met een betaalde versie (de goedkoopste is $9,99 per maand) heb je beschikking over meer functies, zoals de mogelijkheid om een speciale link te reserveren voor eigen gebruik.

 

2. Skype

Skype, misschien wel de bekendste tool voor gratis beeldbellen. Een groot voordeel aan Skype (vind ik zelf) is dat je naast je videochat je ‘typechat’ kunt openen. Hierdoor kun je onder het videobellen bijvoorbeeld linkjes met elkaar delen of aantekeningen maken.

Waarom zou je het willen gebruiken?

  • Je kunt zien wanneer de ander beschikbaar is en je eigen status aanpassen
  • Tegen geringe kosten kun je naar vaste lijnen bellen
  • De verbinding is voorzien van een encryptie

Hier moet je rekening mee houden:

  • Je moet Skype downloaden en installeren op je computer. Daarna moet je ook een account aanmaken.
  • De andere persoon moet ook een Skype-account hebben
  • Je kunt met maximaal 50 mensen tegelijkertijd videobellen
  • Er is een grote bandbreedte vereist om een goede gesprekskwaliteit te waarborgen

 

3. Miro

Miro is handig voor productontwikkeling, UX-onderzoek en -design en lean & agile werken. De tool beschikt over een gratis versie.

Je kunt alle soorten bestanden en formats kwijt op één ‘whiteboard’, dat je oneindig kunt uitzoomen. Tegelijkertijd kun je in hetzelfde document videobellen. Handig voor design- en UX-teams.

 

4. Zoom

Zoom is een echte business-tool voor videobellen met veel medewerkers tegelijkertijd. Met uitstekende audio- en videofunctionaliteiten. Er kunnen tot 1.000 personen tegelijk videobellen waarnaast er nog 10.000 mee kunnen kijken.

De basic variant is gratis. Met de gratis versie kun je videobellen met tot 100 personen tegelijkertijd. Een nadeel: je kunt maar 40 minuten achter elkaar beeldbellen. Een goede tip dus voor teams die graag korter en effectiever willen vergaderen. 😛

Wil je meer collega’s en langer vergaderen? Dan is de goedkoopte betaalde optie €13,99 per maand, per host.

De gratis account beperkt vergadersessies weliswaar tot 45 minuten, maar door de coronacrisis wordt de tool voor onderwijsdoeleinden gratis ter beschikking gesteld. Voor het onderwijs is deze tool handig, omdat je je computerscherm kunt delen met andere deelnemers. Dit is handig voor een presentatie, een workshop of bij e-learning.

 

5. Microsoft Teams

Microsoft Teams is een beetje vergelijkbaar met Slack. Je kunt makkelijk chatten, vergaderen en bestanden delen. Het grote verschil met Slack: met Teams kun je ook videobellen. Een groeps-chat kun je met één klik omzetten in een videogesprek. Microsoft Teams beschikt over een gratis versie.

 

6. Houseparty

Who’s in the house? In deze app kun je met maximaal acht personen tegelijk videobellen. Iemand uitnodigen om aan het gesprek mee te doen gaat eenvoudig via een linkje, 06-nummer of gebruikersnaam. Een groot nadeel (kan ook een voordeel zijn) is dat iedereen die jouw gebruikersnaam weet zomaar kan ‘inbreken’ in jouw Houseparty. Als iedereen zomaar in- en uitstapt is het natuurlijk lastig om een serieuze meeting te houden.

Wat je wel kunt doen, is je ‘party’ op slot zetten zodra hij vol zit. Dan kunnen er geen andere gebruikers meer worden toegevoegd. Maar, al met al, voelt Houseparty meer aan als een app voor ‘gezellig kletsen’ dan voor serieuze vergaderingen.

 

7. WhatsApp, FaceTime & Duo

Dan, WhatsAppFaceTime en Duo tezamen in punt 7. Waarom? Omdat deze apps op elkaar lijken, maar veel mensen niet weten dat het aantal personen waarmee je tegelijkertijd kunt videochatten verschilt.

Zelf ben ik fan van Duo, omdat in mijn familie niet iedereen beschikt over een iPhone (FaceTime) en de beeld en geluidskwaliteit beter is dan WhatsApp. Voordeel: alle drie deze opties zijn gratis.

 

8. Eyeson

Een tip van collega Arwen: eyeson. Een videomeeting-app die werkt vanuit je browser. Er is dus geen installatie nodig. Andere deelnemers kun je simpelweg uitnodigen via een link. Een handige functionaliteit van deze app is dat je je videomeetings kunt opnemen en bewaren zodat je het overzicht behoudt.

Je kunt eyeson gratis testen. Bevalt het? Dan betaal je voor het goedkoopste abonnement $9,00 per maand. Voor deze prijs heb je één host en kun je vier mensen uitnodigen om te chatten.

 

9. Hangouts Meet (Google)

Het enige wat je nodig hebt om te vergaderen via Hangouts Meet, is een Google-account. (En natuurlijk een computer met camera, microfoon en internet ). Het handige aan deze tool, is dat de gesprekken automatisch worden gesynchroniseerd tussen verschillende apparaten. Heb je een vergadering gestart op je computer? Dan kun je gewoon doorgaan met chatten op je telefoon.

Je kunt de proefversie twee weken gratis gebruiken. Mocht het dan iets voor je zijn, kun je het blijven gebruiken voor €4,68 per gebruiker per maand.

Een leuke bijkomstigheid: als je via werk veel gebruik maakt van de Google-producten (Gmail, Agenda, Drive, Documenten, Spreadsheets, etc.) kun je deze programma’s handig naast elkaar gebruiken. Bijvoorbeeld samen in een document werken tijdens het videobellen.

 

10. WebEx

De tool WebEx is vergelijkbaar met Zoom. Naast de ‘usual’ functionaliteiten van tools voor videobellen, valt het op dat WebEx zich ook focust op webinars en online trainingen. En goed nieuws: er is een gratis variant. Je kunt hierin met 100 personen tegelijk videobellen en zo lang als je wil.

 

11. Join.me

Deze online tool voor videomeetings lijkt qua functionaliteiten en werking op Whereby. Je kunt via deze tool makkelijk je scherm delen, waardoor je ook gewoon je presentatie kunt houden. Of als je wil uitleggen hoe bijvoorbeeld iets op je website werkt, kun je dat makkelijk laten zien.

Een leuke toevoeging: je kunt Join.me ook inzetten voor je webinars. Je kunt alle functionaliteiten gratis proberen, maar de tool zelf beschikt niet over een gratis versie. De goedkoopste versie, met maximaal vijf deelnemers, kost je €9,00 per maand. Benieuwd naar nog meer tools? Via dit grid kun je met een paar filters overzichtelijk zien welke tools bijvoorbeeld geschikt zijn voor kleine bedrijven of een hoge performance hebben.

 

Tips voor een effectieve videomeeting

Eenmaal een tool gekozen? Dan deel ik graag nog een aantal tips voor een effectieve vergadering.

 

Ergernissen zijn er helaas ook!

Check onze blog over hoe videovergaderen ergernissen mogelijk vergroten. En wat je eraan kunt doen.

 

BronFrankwatching

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.